Нищо не е такова, каквото изглежда

Нищо не е такова, каквото изглежда


Нищо не е такова, каквото изглежда.

Приятно, лъскаво, напомпано, силиконово, добре облечено, гримирано, добронамерено, доброволческо, загрижено…то е създадено да те подвежда.

Спри да се заблуждаваш. Животът не е красив, той е естествен. Някои са живи на 108 години, други умират преди да са навършили пълнолетие. Безделниците са дълголетници, великите умове рядко достигат до старост. Жените, които не искат деца правят аборти или ги изоставят на улицата; онези, които ги обичат, не могат да имат. Както искаш го наричай – ирония, баланс, несправедливост или мъка.

Вероятно вече ми залепи етикет, че съм цинична, груба, упрекна ме, някъде там ще изпишеш нещо негативно по мой адрес и ще се опиташ да ми изкараш кирливите ризи. Така става, когато натиснеш чувствителния бутон на нечия душа и той разтреперан, панически започва да тика страховете си в най-затънтените килии на психиката си.

О, как ни е страх от вселенските истини. Колко неистово вярваме, че сме специални и заслужаваме индивидуално отношение и кои са онези, които ще ни насаждат, че сме простосмъртни.

Знаеш ли? Спри да се взимаш толкова  сериозно.

Не разбра ли колко е шантав и клатушкащ живота? По каква логика реши, че точно ти ще си постоянна константа в него?

Нищо не е такова, каквото изглежда!

Представи си една силиконова принцеса, изкуствена от горе до долу. Гримната замазка и изолация ми е най-прозрачна. За каква пластмасова коса и за какви хиалуронови устни говорим?! Виж гладния поглед зад натежалите от грим клепачи и изкуствените мигли. Просякът те гледа по-достойно. Очи като бездънна яма, слагат по себе си каквото видят от външния свят и то пропада в полето на несигурността им, в забвение. Никоя пластична хирургия и никоя марка козметика не са способни да заличат личното им чувство за малоценност и грозота. Най-изкуствените са най-естествени!

Пари! И те не са онова, за което ги мислиш. Дори не знам защо ги означават с цифри. Един смартфон струвал еди-колко си лева, дрън-дрън. Струва няколко месеца от живота ти, всеки ден по 8 часа, труд, струва време и примирение.

Екскурзия до Дубай, платена от друг. Ах, каква наивност. Не ми казвай, че струвала няколко хиляди евро или дирхама. Ти сама си я плати, с достойнството на душичката ти. А, тя горката, само 21 грама.

Алтруизъм и доброволчество в най-чистата им форма. И за тях, подобно на извънземните, всички говорят, но никой не ги е виждал. Ето ти една реална история, кратка и ясна. Потъващ автобус в река, пълен с деца и родители. Последна глътка за живот и обезумели възрастни, които бутат децата си и се измъкват през люка. Не е красива история, но пък е естествена.

Защо? Защото това е чистата човешка природа – егоизъм и чувство за самосъхранение, облечени в сюрреалистичната идея за човечност и отдаденост на хората. Всяко нещо, което правим е винаги в наш интерес и никога в името на някого другиго. Обичаш партньора си или обичаш как ти се чувстваш, когато си с него? Страх те е, когато детето ти е болно, защото него го боли или защото това съсипва теб? Смъртта на близките ти се струва по-болезнена от твоята собствена, защото с първата болка ще продължиш да живееш и ще се лишиш от така обичаното присъствие на другия.

 

Това са факти, до които би могъл да достигнеш, ако оставиш  егото ти да погладува. Спри да го храниш с комплекси и ще видиш как до няколко дни ще се превива жалко и съсухрено, осъзнало своята незначимост без наличието на стимуланти. Преживей своя миг на низост, безполезност, самота и отчаяние. Наслади им се и започни да се захранваш с истини. Комплексите са сладки, но не забравяй, че най-здравословната храна е най-безвкусна.

Това исках да ти кажа. Нищо не е такова, каквото изглежда!

Спести си това да ме убеждаваш в своята безусловна любов, безгранично самопожертвувание, безпределна увереност и липса на недостатъци.

Няма да ти повярвам дори, ако застанеш пред мен, разплакан, съсипан, бос и гол…                                                      ….защото дори захарта прилича на сол.

 

Автор: Александра Янакиева

Снимки: Интернет

Коментари

You may also like

LEAVE A COMMENT

За мен

Александра Янакиева

Александра Янакиева

Името ми е Александра Янакиева, на 25 години, психолог. Определям себе си като амбиверт, алтруист и оптимист с реалистични наклонности. Винаги съм в борба срещу догмите, табутата и клишетата; обичам „загубените каузи” и пътищата без изход. Те събуждат в мен енергия да ги разплитам и разгадавам и ме водят по пътя на логиката и размишленията. Книгите, знанието и образоването са моята страст.

Facebook