Колко струва любовта? | Мара Белчева и Пенчо Славейков

Колко струва любовта? | Мара Белчева и Пенчо Славейков


Мара Белчева е българска поетеса и жена, която е била рядкост не само за времето си. Аристократизмът е пропит във всяка жилка на съществуването ѝ. От рода, в който се ражда до излъчването, което има. Една дискретна красота, преплетена със свян и скромно излъчване. Тя била една от най-харесваните и искани жени в столицата не само заради външния си вид, а и заради присъствието ѝ, което оставало дълго след като си е тръгнала. За нея говорили, че е невиждана красота, лице като порцелан, без капка грим върху него и фигура на стройна и елегантна дама.

 

Природните дадености и таланта ѝ били малък плюс към дълбоката душа и силната воля, която имала Белчева. Само на 23 години  губи любовта си Христо Белчев и остава вдовица. Това не срива поетесата, а я стимулира да продължи своето развитие. Многобройните предложения и обещания за разкош и богатство от различни мъже, не блазнят Мара Белчева изобщо. Тя се влюбва безгранично в меланхоличния Пенчо Славейков.

 

В обществото започват да се носят слухове, че той не заслужава жена като нея и че любовта им няма да трае дълго, поради различията в характера им. Напук на всички недоброжелатели тази така странна любов не спира да цъфти. Те разбиват всякакви социални догми като открито показват романтичните си чувства и не крият, че живеят заедно без да имат брак.

 

Пенчо Славейков бил личност, която останала енигма за времето си. Съгражданите му казвали, че е надменен и студен, като в същото време никой не успял да се докосне до същността му. Един от най-големите интелектуалци за времето си, който поставя ново начало в българската литература, обърнал лице към Европа и символизма. Парализата на краката, която получава в детството си в резултат от измръзване, остава с него до края на живота му. Като че ли този недъг го затваря в себе си и дълбинната му душевност облича дрехата на мрачен поглед и отдръпнатост. Именно те привличат Мара Белчева като магнит до деня, в който той умира.

В резултат на редица неблагоприятни обстоятелства двамата заминават за чужбина. Волните им души пътуват много и по различни дестинации, докато влошеното здраве на Славейков ги принуждава да „акостират” в Италия. Спестяванията им свършват, а те се нуждаят от пари не само, за да живеят, но и да лекуват българският поет. Има сведения, според които в последните месеци от живота си Пенчо Славейков страдал много от невъзможността да бъде пълноценен, да работи и да живее нормално, като налице били всички признаци на депресия. Силната Мара Белчева не се огънала и пред този удар от съдбата. Тя продала голямата си и красива къща в отчаянието си да спаси живота на любимия. Никой и до днес не разбира колко много тя го е обичала. Как жена, която цял живот се е радвала на лукс и изобилие, се отказва от тях и избира да тъне в мизерия с линеещия мрачен символист. След смъртта му и до края на живота си, тя така и не се връща в средите на елита. След Балканската война станала медицинска сестра, в желанието си да помага на страдащите, а след това до смъртта си работи като учителка. Умира в малката си стаичка под наем, в лишение и недоимък.

 

Като че ли домът ѝ на ул.Христо Белчев №12 се превръща в проблема, който обществото има с Мара Белчева и Пенчо Славейков. Защо тя продава тази удивителна къща, която е събирала цялата интелигенция на столицата заради сакатия, недоразбран Славейков?

 

Домът на Мара Белчева на ул. Христо Белчев №12

 

Цялата тази информация ме отведе в един дъждовен следобед на горепосочения адрес. Застанах пред лилавия дом на поетесата и го погледнах, като включих въображението си. Представих си малките срещи на Кръга „Мисъл”, които той е приютявал, приемите, които са се състояли там и суетящата се интелигенция, жужаща около входа в обсъждане на нови идеи. Усетих цялата енергия на пробуждащото се общество и жадните умове, които искали да поставят ново начало и да тласнат българската култура в нова посока.

 

Тогава затворих очи и си зададох въпроса – Колко струва любовта? Домът е там, където е къщата, която си купил или там, където си оставил сърцето си? Отворих очи и отправих поглед към сградата. Голяма, просторна и приветлива, струвала една  истинска любов.

 

И в този момент ми се стори евтина и минималистична пред онези чувства, за които разказах. Закрачих по мокрия тротоар и заразглеждах всички хора, които минаваха около мен. Улици, пълни с коли, заведения, от които се чуваше дрънчене на прибори, дрехи, телефони…пари, пари, пари. Пожелах си да видя влюбена двойка, която да ми напомни за преродените Мара и Пенчо.

 

Но единственото нещо, от което искреше обич, беше лилавата точка в далечината. Къщата! Къщата на въпросите.

 

Мара Белчева! Ти ли живя в бури или ние живеем в такива?

 

 

Автор: Александра Янакиева

Снимки: Интернет; Личен архив

Коментари

You may also like

LEAVE A COMMENT

За мен

Александра Янакиева

Александра Янакиева

Името ми е Александра Янакиева, на 25 години, психолог. Определям себе си като амбиверт, алтруист и оптимист с реалистични наклонности. Винаги съм в борба срещу догмите, табутата и клишетата; обичам „загубените каузи” и пътищата без изход. Те събуждат в мен енергия да ги разплитам и разгадавам и ме водят по пътя на логиката и размишленията. Книгите, знанието и образоването са моята страст.

Facebook