Сън и здраве – митове и добри практики

Сън и здраве – митове и добри практики


Световната пандемия на К–19 смени цялата посока, в която човечеството бе поело. Пътят бе напред към другите – предоставяне на услуги за тях, избретяване на нови технологии, идеи, теории и практики, а сега се върнахме назад – към себе си. Като че ли бяхме забравили своето душевно, интимно Аз, и обръщахме внимание на социалното си такова. С други думи, интересуваше ни повече кой съм аз пред другите, в обществото, в работната йерархия, но не и как се чувствам, от какво се нуждая, как да поддържам своя баланс. Природата ни даде  не това, което искахме, но това, от което имаме нужда. И именно в тези дни на карантина и социална дистанция, започнахме да забелязваме истинските си проблеми – колко шумна е тишината, когато сме сами със себе си (страхове, тревожност, безпокойство, футуруфобия, обесивно–компулсивен и депресивен синдром) и много съществено – проблемите ни със съня (инсомния, нощно събуждане, кошмари, умора след сън).

 

 

Какво представлява сънят

Трябва да кажем сънят като процес все още крие много неизвестни, въпреки непрестанните изследвани, които се правят в областта. В началото учените са смятали, че „сънят“ е малка смърт, изключване на съзнанието и губене на контрол върху тялото. В последствие това е опровергано и е доказано, че съзнание има и работи дори по време на сън и обратно на смъртта, той дори има регенерираща функция. Специалистите говорят за Архитектура на съня – става въпрос, че през цялата нощ всеки от нас преминава през няколко различни цикъла на съня, които траят по около 90мин. В първата фаза мозъкът работи на програма „бодърстване“, сякаш сме будни, но много по–отпуснати мускулно – точно преди да заспим.Останалите фази на съня са два вида, които постоянно преминават една в друга през нощта– сън с бързи очни движения (REM сън)  и сън без бързи очни движения (NREM сън). Първият представлява около 25% от общото време за сън и се смята, че именно в него сънуваме. Той е важен за цялостнат полза от нощния сън.

 

Фазите на съня могат да бъдат нарушени поради заболяване, а процесът на сън, може да бъде повлиян от други външни фактори, като недоспиване, стрес и лоши практики, които прилагаме непосредствено преди да си легнем.

 

 

 

Митове за добър сън

 

Ако съм недоспал сутринта, ще дремна следобяд.

 

Няма такова нещо, като това, да си вземеш нужната доза сън на две порции. Ако всяка вечер си лягате късно, а сутрин ви се налага да ставате рано, и с това общите ви часове сън се събират по–малко от шест, то вие започвате да трупате т.нар. „сънен дълг“. Дори и да се приберете следобяд и да „дремнете“, няма да си наваксате нужния нощен сън. Воденето на такъв стил на живот, в който има много натрупан „сънен дълг“, води до влошено здраве и разболяване.

 

   Пия една чава вино преди лягане и заспивам като бебе

 

Това е може би най–разпространения мит в цял свят. Редица хора използват алкохола като приспивателно и дават сведения за добър ефект. Това донякъде е вярно, защото той има силата да ви приспи и по–бързо да ви вкара в дълбок сън. В същото време обаче влия негативно върху една от фазите на съня, а именно сънят с бързи очни движения (REM сън). Ако сте употребили прекомерно количество алкохол, е възможно тази фаза въобще да не се появи. Изводът е, че сте заспали бързо и сте спали дълго, но не и качествено, тъй като алкохолът пречи на добрия сън, в който наистина отпочиваме и презареждаме. Ето защо след пиянска вечер вие се събуждате изморени и не се чувствате добре. За добър сън не трябва да се пие алкохол поне 3 часа преди заспиване.

 

Гледам филм, за да се приспя.

 

В това число се включва четенето на книги, гледане на телевизия и употреба на социални мрежи, непосредствено преди сън. Те възбуждат нервната система, атакуват с милиони „дразнители“ и определено не я подготвят за сън.

 

Обичам да ми е много топло и да легна да спя

 

Най–добре се спи в помещение с умерена към хладна температура. По–хладният въздух допринася за доброто окисляване на мозъка и с това за по–добър сън. Винаги трябва да имаме нещо, с което да се завием, тъй като температурата по време на сън се понижава. Прекомерната топлина „тормози“ тялото, затова и през горещите летни вечери ни се случва дълго да се въртим в леглото.

 

Въртях се цяла нощ в леглото и се опитвах да заспя.

 

Ако не можете да заспите, не се мъчете. Мисловната дейност пречи на процеса на заспиване. Ако сте в леглото и не спирате да разигравате сценарии в главата си, да се тревожите или дискутирате идеи сами със себе си, дълго време няма да заспите. Затова има и една популярна техника, която разиграват във филмите – броене на овце. Тя е с цел, да ни откъсне от мислите, към които ни води съзнанието и да ни „унесе“. Друг добър трик е да станете и да се разходите из дома, да погледате през прозореца или да изпиете един чай. След това се върнете в леглото.

 

Тренирам преди да заспя, за да си легна изморен

 

Това е точно обратното на истината. Когато извършвате физическа тренировка, вие активизирате мускулния тонус и цялото тяло. Правите го готово за активност и движение, а не за сън. Ето защо повечето хора тренират сутрин, за тонус и събуждане.

 

     Лягам си гладен, за да не мисля за това, че ми се яде

 

Гладът може да бъде причина за безсъние. Ако тялото има нужда от храна, то ще ви държи будни, докато не му набавите тази базова за живота нужда. Въпреки, че не е полезно да се храним късно вечер, особено преди сън, ако се чувствате много гладни, е по–добре да ядете, отколкото да не го направите.

 

След като описахме всички тези митове, е добре да споменем, че всеки човек е индивидуален и има нужда от различно количество сън. Системного недоспиване обаче може да създаде различни усложнения на здравето – психическо безпокойство, метаболитни и хормонални нарушения, изменения в кръвното налягане и сърдечния пулс, хронична умора и какво ли още не. Хигиената на съня и това, което правим преди да си легнем, е също толкова важно. Количеството на сън е от съществено значение, но без спазване на правила за качеството му, ние не си помагаме.

Някои хора спазват простичка рецепта за щастлив живот – яж, моли се и обичай. Аз бих казала – яж, моли се, обичай и спи качествено.

 

 

 

 

Автор: Александрa Янакиева

 

Снимки: Интернет

Коментари

You may also like

LEAVE A COMMENT

За мен

Александра Янакиева

Александра Янакиева

Името ми е Александра Янакиева, на 25 години, психолог. Определям себе си като амбиверт, алтруист и оптимист с реалистични наклонности. Винаги съм в борба срещу догмите, табутата и клишетата; обичам „загубените каузи” и пътищата без изход. Те събуждат в мен енергия да ги разплитам и разгадавам и ме водят по пътя на логиката и размишленията. Книгите, знанието и образоването са моята страст.

Facebook