Колко струва да станеш специалист в България

Колко струва да станеш специалист в България


Здравейте,

Аз съм С. от С.

Специалист от социалната сфера.

 

Подвизавам се под различни имена – лекар, психолог, логопед, социален работник, медицинска сестра, педагог, ресурсен учител, терапевт, полицай и др. Общото между всички ни е, че обществото се нуждае повече от нас, отколкото ние от него.

 

Как започва пътят ни, малко ме е срам да ти разкажа. Ние сме горди и рядко се оплакваме. Можеш да ни видиш само в един режим – „отдадени”. Понякога ми е толкова обидно, че ми се иска да изкрещя нашата история.

Колко струва да станеш специалист в България?

 

Скъпо, много скъпо! И не говоря само за пари.

Всичко започва от университета, в който си заобиколен от поне няколко десетки хора, сред които немалък процент не знаят защо са там, имат изкривени представи за реализация, не ги бива, нямат амбиция, мотивация за учене и жестоко желание за борба.  Партитата в университета, скъпи мои, са за другите студенти, не и за нас. Всичко приключва със завършването, повече от половината хвърлят шапки във въздуха и дипломите си в дъното на шкафчето с ненужни вещи.

Всички знаем колко много се учи, но никой не може да надучи това, че не го бива, няма талант и просто не е „призван” да бъде. Нужно е да си човеколюбец, да те храни това, че помагаш, да те води алтруизма, а не желанието за пари.  Най-голямата награда за нас е да спасиш живот, да помогнеш за възстановяване, да подкрепиш човек, да го развиеш, да го нахраниш, да го научиш и да му помогнеш да тръгне или да се върне в живота. Това не означава, че ние нямаме домове, семейства, деца, желание да пътуваме, да се развиваме и да имаме хубав живот. Цинично е да мислим, че този, който не се ръководи от трупане на пари, може да живее с минимум такива.

Дипломираш се и започваш да си търсиш работа. Изведнъж има два основни въпроса –  Колко години стаж имаш на 22 години? … и ако нямаш, какви връзки можеш да „пуснеш”. На важни позиции се „наместват” тези с връзките и така вредят на редица нуждаещи се, докато те се усетят, че нещо не е наред. От този опит всички ние знаем да не вярваме на „големите имена”, на „доказалите се в бранша”, на известните организации, институции и заведения, които са просто наименование. Име, което е известно само по себе си и зад което се крие постоянно текучество на некадърни, неопитни и небиващи ги работници. От тогава знаем, че работа върши конкретно доказал се човек, специалист и личност, която е някому известна със собствените си постижения, които вероятно не са показани в медиите и никой не крещи за тях „ВИЖТЕ НИ”.

Обществена тайна в света на специалистите е, че „кауза” е мръсна дума. В тълковния речник е с чисто значение, но на практика в българската действителност е повече от гнусна. Моля Ви, помислете си, когато дарявате за „каузи” колко пари взимат лекарите, които извършват услугата, терапевтите, които се справят с човешките кризи, полицаите, които пазят реда,  логопедите и педагозите, които се занимават с патология и всички други, които вкарват даренията в действие. После се запитайте къде отиват първо парите Ви и кой и на какъв принцип ги разпределя. Приключвам до тук, защото гордостта не ми позволява да Ви дам конкретни отговори.

Колко струва да станеш специалист в България?

Много безсънни нощи, стрес, тревожност, лишения и глад. Струва евтина квартира без отопление и сухи филии, намазани с масло. Всекидневно пътуване в градския транспорт без билет, защото ти излиза скъпо. Струва бентлито на шефа и скъсаните ти маратонки. Работа, от която не можеш да си тръгнеш, защото никой не може да избяга от грижата и отговорността, които здраво са се запоили в главата му. Струва сърцето ти, което си дал на хората и неразбирането на всички останали. Скъпа е, защото плащаш с личния си живот и нещата, които няма да изживееш, да имаш и да реализираш.

Какво е да станеш специалист в България?

Професия, в която хиляди млади хора, работят с цялата мотивация на света на стартова заплата 620лв. Хора в бели престилки, които раздават диагнози, мотивация, материална подкрепа, съвети и знания за по-малко пари от касиерката в хипермаркета, сервитьорката в Студентски град, танцьорката в заведенията, човекът, който бърка бетон и всеки останал уважаван, но НЕквалифициран трудов работник. Защо все още има съвестни специалисти, които вършат мотивирано работата си? Нямам логичен отговор на този въпрос!

Знам само, че аз НЕ работя за каузата, защото тя често е личен дивидент за някого друг. Аз работя пряко за хората!

Срам ме е, когато ми обявят наперено заплатата на интервю, сякаш ми правят услуга с нея. Срам ме е, че я приемам, защото това е единственият начин да правя това, което искам. Мъчно ми е за всички колеги в България и им се възхищавам безумно много!

 

Този текст е за всички, които са жертва на социалното схемаджийство,

За тези, които работят със сърце,

За умните,

За кадърните,

И за младите, които и гореописаното не ги отказва.

 

 

Отстоявайте се!

Уважавайте се!

Помнете – те имат нужда от нас, повече отколкото ние от тях.

 

 

 

С любов и огорчение,

С. от С.

 

 

Автор: Александра Янакиева

Снимки: Интернет

 

Коментари

You may also like

LEAVE A COMMENT

За мен

Александра Янакиева

Александра Янакиева

Името ми е Александра Янакиева, на 25 години, психолог. Определям себе си като амбиверт, алтруист и оптимист с реалистични наклонности. Винаги съм в борба срещу догмите, табутата и клишетата; обичам „загубените каузи” и пътищата без изход. Те събуждат в мен енергия да ги разплитам и разгадавам и ме водят по пътя на логиката и размишленията. Книгите, знанието и образоването са моята страст.

Facebook